пʼятницю, 12 липня 2013 р.

Душевна хвороба №1 у світі!

Мода, шик, стиль, престиж, авторитет, влада, гроші, багатство, розкіш, карєра, успіх, тріумф, імідж, репутація, СЛАВА – саме цього добиваються герої програми «Світське життя» та більшість талановитих людей-«зірок», котрим ми по-доброму заздримо і дуже хочемо бути на їхньому місці.))))
Це бажання настільки сильне, що нерідко затьмарює наш розум. Як наслідок, ми починаєм зневажати тих, хто не хоче бути таким як усі, хто не хоче «йти в ногу з часом», хто шукає чогось більшого. Ми вважаємо себе правильними, догоджаючи цьому світові і пишаємось цим. Але чи не є все це гонитва за вітром? Чи є насправді щасливими ті, котрі всього цього досягли? А може трагічне життя багатьох знаменитостей є просто випадковістю…? «Я» хочу бути першим і знаменитим, але не хочу закінчити як останні. Саме пошук золотої середини зможе вирішити цю проблему.
  Опанована пристрастю марнославства, людина нерідко кидається в безодню, щоб тільки інші дивувалися цьому. Це свідчить про просту догоду натовпуJ! Але якщо спитати цього горе-героя що таке натовп, то він скаже: це щось гамірливе, багатолюдне, бунтівне, в основному нерозумне, котре без мети носиться туди і сюди, і складається часто з різноманітних та протилежних думок. Як жалюгідно виглядає той, хто перед цим натовпом «вимахується»!!! У світських людей це лишень марне витрачання зусиль і грошей. Бо інші пристрасті, наприклад, хоч і містять у собі велику шкоду, але, принаймні, приносять і деяке задоволення, хоча і тимчасове. Проте охоплені жагою марнославства люди, завжди живуть життям гірким, позбавленим усякого задоволення. Ті, хто мабуть і користується СЛАВОЮ, насправді ж не насолоджуються нею, тому що це зовсім і не слава, а марнославство. Воно марне і не має в собі нічого величного і славного. Приходить воно лише тільки від душі низької та нікчемної, яка не здатна мислити про що-небудь велике та благородне, а лише одне має на увазі – щоб сподобатися людям, яких він вважає натовп неосвіченим та ледачим. Чи в такому середовищі ви шукатимете слави?))))
  Ця хвороба все спотворила. Вона породила користолюбство, заздрість, брехню, наклепи. Вона озлоблює людей, які НЕ зазнали жодної образи, проти тих, котрі жодної образи їм НЕ заподіяли. Схильний до цієї хвороби не знає дружби, не памятає співжиття, зовсім не хоче нікого поважати; навпаки, стає непостійний, не здатним до любові, проти всіх озброюється. Жага марнославства завжди обурює і не має часу, коли вона могла б залишити, тому що розум не перешкоджає їй і не приборкує її. Вона не лише спонукає до гріхів, але, якщо ми б встигли зробити що-небудь добре, вона викрадає добро з рук.
  Тож давайте станемо тверезими!)))) Нам потрібно відчути себе вільними істиною свободою і засвоїти а собі почуття гідності, дане нам від Бога. Бо істинна СЛАВА полягає в тому, щоб зневажати славу, вважати її за ніщо, а все чинити та говорити лише на догоду Богові. Таким чином зможемо ми і нагороду отримати від Того, Хто бачить усі наші справи в істинному їх вигляді. І нема потреба нам тут в інших очах, якщо бачить наші справи саме Той, Хто і судитиме їх? А якщо б ми захотіли досягнути слави й поміж людьми, то отримаємо її тоді, коли шукатимемо єдиної слави від Бога. І багатством ми тоді особливо розкошуємо, якщо зневажаємо його та шукаємо багатства лише від Бога, тому що сказано: «Шукайте ж найперше Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться» (Мт. 6,33), так і стосовно до слави. Коли вже безпечні будуть для нас і багатство, і слава, тоді Бог і подасть нам їх достоту. Але цей дар буває безпечний тоді, коли не опановує нами, не підкоряє нас собі, не володіє нами, але залишається в нашій владі. Саме для того Бог не дозволяє  нам любити багатство і славу, щоб вони не оволодівали нами.


Автор: Gentle Heart



Література:
1.  Святе Письмо Старого і Нового Завіту. Переклад о. І.Хоменка – Рим 1991
2. Св. Йоан Золотоустий. Зібрання повчань. Книга 1 / 2-е вид. – Жовква: Місіонер, 2010. – 376 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар